Szufi pörgés workshop Molnár Mártival

A következő workshopunk a november 22-i Szufi pörgés workshop lesz Molnár Márti vezetésével.
Ezt 15-18 óráig tartjuk a Casa de la Musica belvárosi termében. (Jönnek még részletek a jövő héten is.)
 
Addig azért nézzük meg, hogy kiket vár az oktató, Molnár Márti a workshopjára:
"Várom azokat:
Akik szeretnék felfedezni, hogy lehetséges-e hosszabb ideig is pörögni – akár fél óránál többet – szédülés nélkül és kipróbálnák a Mevlevi szufi rend kötött pörgéseit: az alap-, a vándor- és a szinkron- pörgést, valamint a szabad pörgést egyaránt.
Akik szívesen megtapasztalnák milyen gondolatok nélkül mozgásban lenni, rátalálni a belső tengelyre és érezni a spirálisan örvénylő erők (centripetális, centrifugális) valamint saját légzésének támogatását, energetizáló hatását. És a reggeli kávé és/vagy cigaretta helyett más megoldást keresnek.;))
Akik kiadnák magukból a héten felgyülemlett stresszt, és fáradságot, így a hétvégét emelkedett hangulatban, áradó jókedvvel töltenék mindenféle tudatmódosító szer vagy folyadék bevitele nélkül is.
Akik hiperaktívak, és szeretnék levezetni a fölös energiáikat, s aludnának egy jót végre!"
 
Nyugodtan jelentkezhettek akár már kezdő hastáncosként is, hiszen itt a hastánctudás nem feltétel. Viszont - mivel orientális táncokat táncolunk - érdekel minket a keleti kultúra minden szeglete, mint pl. az olyan "titkos" tanok is, mint a szufizmus.
 
Hogy én miért megyek el?
"Olthatatlan vágy ég bennem a spirituális utak, tanok megismerése, vagyis inkább átélése iránt.
Minden érdekel, aminek köze van a mai orientális színpadi táncok kialakulásához.
De egy egészen konkrét célom is van ezzel a workshoppal (amit egyébként már nagyon régóta várok.)
Hosszú-hosszú évek óta készülök egy "angyalos" szóló koreográfiára, aminek már legalább 8 éve megvan a zenéje is. Csak aztán hol időm nem volt rá, hol jöttek a gyerekek és az volt a fontosabb, mint a koreografálás. Ebben a koreográfiában is "szufi" pörgés lesz, kb. 8 percen keresztül. A várandósságaim óta állandóan szédülök, ha forgok, meg az egyensúlyomat is nagyon nehéz volt újra megtalálnom... (Érthető is, hiszen a várandósságaim következtében eléggé "kicsúszott a lábam alól a talaj".)
Na de most eljött az ideje ennek is, és bízom benne, hogy a szufi pörgés workshop hatására végre elmúlik ez a szédülés is, és végre megcsinálhatom a saját szárnyalós-meditatívos-mantrázós-angyalos koreográfiámat én is.  Mert ezt mindenképpen színpadra szánom, nem csak úgy, magamnak. :-)"
 
Mi az a szufizmus és a szufi pörgés?
Erre a kérdésre (is) részletesen kitérünk a workshopon.
 
Mártitól idézek:
"A szufi pörgés az egyik legősibb, legerőteljesebb aktív meditációs technika. Tánc közben az ember a saját tengelye körül forogva, jobb kezét az égre emeli, bal keze a földre mutat, s mintegy spirál folytonos forgással összeköti az alsót a felsővel, az állatit az istenivel, s ebben az ember a híd. Így kel át a lélek az emberhídon az anyagi lét mocsarából a lelki világba.
 
A szufizmus a szív és a tapasztalás útja, és arra tanít, hogy a gondolatok helyett a lelkiismeretünkre figyeljünk, és folyamatos hálát érezzünk az Élet apróságai iránt, egy apró csók adás a cipőnek, amiben járunk mindennap, a tereknek, amiben élünk, egymás üdvözlése a kéz hátfejének megcsókolásával. Legyünk gyengéd szerető házigazdái a léle(k)gzetünknek, lássuk vendégül és hálás örömmel várjuk, amikor természetes ciklusában visszatér és táplál minket újra meg újra.
 
A pörgés azt a megértést mélyíti, hogy minden változás közepette van egy biztos pont az életünkben ami tutira végig kísér: a LÉLEGZET. Sose közösít ki, ítélkezik felettünk vagy kritizál bennünket, feltétel nélkül támogat és szeret az itt létünkben. Erre a feltétel nélküliségre sokszor még az anyai szív és gondoskodás sem képes, pedig az is több mint, csodálandó.;))"
 
Ezeken kívül Márti oldalán, a www.spiralok.hu oldalon választ kaptok az összes olyan kérdésre, hogy
Miért Pörgünk?
Kik a dervisek?
Miért szédülünk?
 

Címkék: 
Dátum: 
szombat, 2014, november 22 - 15:00 - 18:00